Želim da živiš

  • Josip Lončar

Knjiga je svojevrsni molitvenik u kojem, za razliku od većine drugih molitvenika, ne govorimo mi Bogu, nego Bog progovara nama.

Knjiga se sastoji od dvadeset meditacija nastalih na osnovu razmatranja Božje riječi. U meditacijama se ne radi o izravnom Božjem govoru i treba ih shvatiti u smislu: Možda bi ti Isus u tvojoj sadašnjoj situaciji govorio upravo ovako.

Kupi e-knjigu

Kupi tiskanu knjigu


Preuzmi aplikaciju za mobile uređaje (za žene)

 


Preuzmi aplikaciju za mobile uređaje (za muškarce)

 


Preuzmi audio (poglavlja u MP3 formatu)

Želim da živiš audio

Knjiga je namijenjena ljudima dobre volje koji žele uspostaviti prisniji odnos s Bogom, a posebno onima koji se zbog bilo kojeg razloga nalaze u bezizlaznoj životnoj situaciji.

Molitvenik-knjiga ne donosi ništa novo ni spektakularno, no čitatelju pristupa na bitno drugačiji način od većine ostalih molitvenika. 

Svrha molitvenika-knjige nije samo tražiti nešto od Boga, već je svrha, daleko više, pripremiti srce da mogne primiti ono što nam Bog može i tako često želi dati, a mi iz najrazličitijih razloga ne možemo primiti. Dakle, svrha ovog molitvenika je kvalitetna promjena osobnog odnosa s Bogom, promjena koja čitatelju može pomoći da djelatno i plodonosno uključi Boga u svoju životnu situaciju.

U prvom dijelu knjige čitatelj se čitanjem meditacija razumski upoznaje sa sadržajem.

Nakon što u razumu barem djelomično prihvati sadržaj poruke pojedine meditacije, čitatelj prelazi na drugi korak, u kojem može tu poruku razmatranjem upisati iz razuma u srce.

Postoji bitna razlika između razmišljanja i razmatranja. Kad razmišljamo, tada određeni tekst čitamo i pokušavamo ga razumjeti kako bismo si stvorili što jasniju sliku ili ideju onoga što smo pročitali. Razmatranje je obrnut proces, u kojem najprije stvaramo slike ili ideje onoga što čitamo (ili slušamo) i tek onda pokušamo shvatiti što nam tekst zapravo govori.

Zbog toga se u drugom koraku na svakoj pojedinoj stranici nalazi po jedna slika i čitatelj je izazvan da najprije upisuje u srce jednu po jednu sliku, odnosno ideje i da tek na kraju pojedine meditacije razmišlja o onome što mu Duh Sveti progovara.

Na kraju svake meditacije čitatelj (ili, bolje rečeno, molitelj) izazvan je iskreno odlučiti želi li prihvatiti ponuđenu mu riječ ili ne.

U našem odnosu prema Bogu nije presudno imamo li vjere, ufanja i ljubavi; nije presudno jesmo li se pokajali, jesmo li oprostili, jesmo li dovoljno ljubili… Bez Isusa ionako ništa od toga ne možemo učiniti i zato je presudno započeti s odlukom da to želimo postići s njime i uz njegovu pomoć. Ako ustrajemo, to će se i dogoditi.

U trećem koraku čitatelj je izazvan da se sasvim konkretno preda Bogu jer je predanje jedan od osnovnih uvjeta za primanje. Izljev Božje milosti (koji često uključuje i ozdravljenje) najčešće se dogodi tek kad smo spremni prihvatiti smrt, kad se potpuno prepustimo u Božju volju.

U knjizi se za čitatelja nalazi prostor za oproštajna pisma najbližima, za zahvale onima koji su mu u životu činili dobro, za pismo oproštenja ako je s nekime u svađi, ako nekome nije oprostio; nalazi se prostor za traženje oprosta od onih koje je u životu povrijedio… Ako i ne ozdravi, bit će to neprocjenjiva uspomena bližnjima koje ostavlja u ovom svijetu.

U četvrtom koraku čitatelj postaje slušatelj koji sluša riječi meditacija koje mu nakon prijeđena prethodna tri koraka dotiču srce na mnogo lakši način i otvaraju ga protoku Božje milosti i Božjeg milosrđa.

Knjiga je idealan poklon za nekoga tko se zbog teške ili neizlječive bolesti (također i starosti) nalazi pred prijetnjom smrti jer može pomoći pripremiti umirućeg za vječnost ali mu jednako tako može pomoći da povjeruje i da ozdravi.

Sadržaj knjige može pomoći i onima koji su se udaljili od Crkve i sakramenata da pozovu svećenika ili da se sami vrate u Crkvu, da počnu čitati i razmatrati Božju riječ i tako počnu živjeti od vjere.

Autor knjige je osobama u najtežim životnim situacijama spreman pružiti dodatnu molitvenu potporu ako mu se jave e-mailom na adresu navedenu u knjizi.

Osim tiskanog izdanja, knjiga je dostupna u EPUB formatu i možete ju čitati ali i slušati na svom mobitelu, tabletu i/ili računalu. Više o tome na: www.figulus-media.com.

Kupi e-knjigu

Kupi tiskanu knjigu


Preuzmi aplikaciju za mobile uređaje (za žene)

 


Preuzmi aplikaciju za mobile uređaje (za muškarce)

 


Preuzmi audio (poglavlja u MP3 formatu)

Želim da živiš audio